033 24 66 66
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Alipasina 45b 71000 Sarajevo
IMPLANTOLOGIJA

Zubni implantati

Dentalni implantat je umjetni, titanski korijen zuba umetnut u vilicu kako bi držao krunicu ili most. Implantati su idealan izbor za ljude dobrog općeg zdravlja koji su izgubili jedan ili više zuba zbog parodontitisa, traume ili nekog drugog razloga.
KAKO SE IMPLANTAT UGRAĐUJE?

Prvo, potrebno je ugraditi implantat u kost. Riječ je o bezbolnom zahvatu, koji se obavlja u lokalnoj anesteziji u kojem se implantat, koji izgleda poput vijka, uvija u kost. Implantat se prekriva gingivom. Tokom sljedeća dva do šest mjeseci, kost urasta u mikroskopske pore na površini implantata i time se implantat učvršćuje u kosti. Tokom tog vremena zub se može privremeno nadomjestiti jednim od mnogih načina.

Sljedeći je korak zahvat otkrivanja implantata i postavljanje nastavka na implantat. Taj nastavak služi kako bi se na njega mogla postaviti krunica. To je u biti analog bataljku brušenog zuba. Prekriveni implantat, otkrivanje implantata nakon oseointegracije i konačan izgled nakon postavljanja krunice.

DA LI STE VI KANDIDAT ZA IMPLANTATE?

Idealni kandidat za implantate je osoba dobrog općeg i oralnog zdravlja. Potrebna je dovoljna količina kosti vilice kako bi se mogli ugraditi implantati, a najbolji kandidati imaju zdrave desni, bez parodontne bolesti.

Kontraindikacije za dentalne implantate mogu biti:

  • Mladi pacijenti čiji rast vilica još nije završio
  • Trudnice
  • Teški pušači- pušenje usporava cijeljenje i može ugroziti uspješnost implantata
  • Pacijenti koji su primili terapiju zračenja glave i vrata
  • Osobe s kroničnim bolestimaili sistemskim problemima, koji uključuju visoki krvni pritisak, dijabetes, bolesti vezivnog tkiva, hematološke bolesti, bolesti imunološkog sistema – osobe s takvim bolestima mogu biti dobri kandidati za implantate u slučaju da je bolest kontrolirana
  • Osobe koje uzimaju lijekove koji suprimiraju imunološki sustav
  • Bruksizam – pretjerana sila može smanjiti uspješnost implantata
PRIPREMA ZA UGRADNJU IMPLANTATA

Inicijalna procjena uključuje pregled usne šupljine i zuba te detaljnu stomatološku i opću anamnezu.

Potrebno je učiniti rentgenske snimke koje će pružiti uvid u količinu kosti na području u koje će se ugraditi implantat, i uzeti otisak za izradu modela, prema kojem se može detaljno isplanirati plan terapije. Terapiju implantatima najčešće provodi tim stomatologa, parodontolog ili oralni kirurg koji ugrađuju implantate, i stomatolog-protetičar koji izrađuje nadogradnju na implantat.