033 24 66 66
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Alipasina 45b 71000 Sarajevo
OPŠTA STOMATOLOGIJA

Svjesna sedacija

Veliki broj odraslih ljudi, a pogotovo djeca, zbog očekivane boli imaju strah od odlaska stomatologu. Radi toga se u Bosni i Hercegovini 90-95% stomatoloških zahvata radi u lokalnoj anesteziji. Ipak, postoje slučajevi kada njena primjena nije moguća te je tada indicirana opća anestezija. To je najčešće kod male ili nekooperativne djece, kod zahvata koji obuhvataju upaljeno područje, kod alergija na lokalne anestetike, mentalno retardiranih osoba, osoba s Downovim sindromom, autizmom, ezofagealnim refuksom, hemiparezom, tetraparezom, te kod osoba koje boluju od shizofrenije, hiperaktivnosti, psihoze i anksioznosti.

Kratkotrajnom primjenom opšte anestezije pacijent se „uspava“, a potom se svi potrebni zahvati izvrše odjednom kako bi se izbjegla potreba za ponavljanjem opšte anestezije.

Iako se i nekim odraslim pacijentima sviđa koncept „uspavljivanja“ tokom stomatološkog zahvata, opšta anestezija se u tu svrhu ne koristi. Razlog su rizici od kardiovaskularnih komplikacija koji uvijek prate opštu anesteziju te cijena i dugotrajnost samog postupka.