033 24 66 66
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Alipasina 45b 71000 Sarajevo
OPŠTA STOMATOLOGIJA

Parodontologija

Parodontologija je nauka o parodontu, odnosno o potpornim tkivima zuba. Parodont se sastoji od tkiva koja okružuju zub i sidre ga u vilici (prema lat. “para” = pokraj; grč. “odus” = zub).

Sljedeća meka i čvrsta tkiva čine parodont:

  • Gingiva
  • Parodontalni ligament
  • Cement korijena
  • Alveolarna kost

Parodontalne bolesti su raznovrsne. Na istaknutom mjestu nalaze se gingivitisi povezani s plakom (upala gingive) te parodontitisi (upala i gubitak parodontalnih potpornih tkiva).

UZROCI OBOLJENJA DESNI

Osnovni uzrok nastanka oboljenja desni je neadekvatna oralna higijena. Naime, oboljenja desni nastaju akumulacijom plaka na površini zuba i desni. Plak je meka, ljepljiva, bjeličasta naslaga, koja se sastoji uglavnom od bakterija. Svakodnevno četkanje zuba i korištenje zubnog konca efikasno uklanjaju plak. Plak se mora uklanjati svakodnevno, jer se nanovo stvara već za 24h. Plak koji na zubima stoji duže od dva-tri dana se stvrdnjava (mineralizuje), te tako nastaje zubni kamenac.  Zubni kamenac se teže uklanja. Naime, ne može se ukloniti četkanjem ili korištenjem zubnog konca, nego isključivo stomatološkim tretmanom ultrazvučnim aparatima.

Pored loše oralne higijene, postoje i drugi favorizujući faktori koji mogu doprinijeti nastanku oboljenja desni ( nepravilna tehnika četkanja zuba, neadekvatne zubne plombe i protetske nadoknade, loše navike,genetski faktori…)

OPŠTA STOMATOLOGIJA

Parodontološka dijagnostika

Dijagnostici parodontnih stanja u Poliklinici Medical Centar pristupa se sa posebnom paznjom ,procjenom parodontnog statusa te sprecavanjem daljeg napredovanja bolesti . Procjenom parodontnog statusa kao dijelom redovne provjere cjelokupnog oralnog zdravlja, nastojimo pacijentu olakšati razumijevanje važnosti parodontalnog zdravlja i statusa.

Terapija pojedine parodontne bolesti ovisi o njenom obliku i stupnju razvoja.

Cilj svake terapije parodontnih bolesti jest uklanjanje bakterija kao glavnih uzročnika upale.

Parodontalne bolesti

U postupku liječenje gingivitisa uklanja se zubni plak i kamenac iznad razine gingive.

Terapija je kombinacija oralne higijene koju samostalno provodi osoba pravilnim četkanjem, primjenom antiseptičkih tekućina, zubnog konca i interdentalnih četkica čime se uklanja meki dio zubnih naslaga – plak. I kombinacija je profesionalnog čišćenja kako bi se odstranile tvrde naslage (kamenac) koje nije moguće ukloniti četkanjem.

Kod liječenja parodontitisa potrebno je odstraniti meke i tvrde naslage smještene u dubini parodontnog džepa, zbog čega je ono zahtjevnije i dugotrajnije od liječenja gingivitisa.

Za razliku od gingivitisa, u liječenju parodontitisa potrebno je prodrijeti ispod nivoa gingive sve do dna džepova.

Gingivitis je sastavni dio parodontitisa, pa je prije čišćenja samih džepova potrebno smiriti upalu gingive. Kad se gingivitis smiri, pristupa se čišćenju plaka i kamenca koji se nalaze na površini zubnog korijena ispod nivoa gingive. Taj zahvat se naziva ‘struganje i poliranje’ korijena.

Kako spriječiti nastanak parodontnih bolesti?

Redovnim i pravilnim održavanjem oralne higijene(adekvatna tehnika cetkanja) može se smanjiti rizik od parodontitisa. Preporuka su redovne stomatološke kontrole svakih 6 mjeseci, redovno profesionalno ultrazvučno čišćenje mekih i tvrdih zubnih naslaga te poliranje zubi.