033 24 66 66
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Alipasina 45b 71000 Sarajevo
HIRURGIJA

Oralna hirurgija

Savremena stomatologija odgovarajućim hiruškim postupcima i primjenom lokalne anestezije, omogućava bezbolne oralno-hiruške intervencije sa minimalnom traumom okolnih tkiva i rijetkim postoperativnim komplikacijama. Oralna hirurgija je grana stomatologije koja obuhvata slijedeće oralne intervenicje: vađenje umnjaka operacijom, operacije na korijenu zuba kao i vađenje oštećenih ili zaostalih korijena zuba. Oralna hirugija se može odnositi i na operacije desni kao i na rekonstrukciju usne duplje. Oralna hirurgija nalazi primjenu i u implantologiji, zatim pomaže da se isprave ili uklone nepravilnosti i defekti lica, vilice i zuba. Prije nego što se postavi ortodontski aparat nekad je potrebno da se neki zube izvade, radi boljeg ispravljanja zuba. Prilikom hirurških zahvata daje se lokalna anestezija, nakon čega se pacijent pušta kući.
Hirurško vađenje umnjaka

Hirurško vađenje umnjaka je jedna  od najčešćih intervencija oralne hirurgije. Ovakav zahvat je neophodan u  slučaju djelimično izraslih umnjaka, kao i u slučaju da se umnjak nalazi duboko u kosti.

Kod pacijenata se javljaju problemi jer ne postoji dovoljno prostora da umnjak normalno izraste, zbog čega tokom nicanja umnjak pritiska i pomjera susjedne zube, usled čega se javljaju jaki bolovi, oštećuju se susjedni zubi, stvaraju se džepovi, a u težim slučajevima dolazi i do ozbiljnih akutnih infekcija. Uz takva stanja obavezno ide niz pratećih simptoma, javlja se otok, snažan bol, pacijent često ima povišenu tjelesnu temperaturu, otežano otvara usta i otežano guta hranu.

Hirurška intervencija vađenja umnjaka traje između 30-45 minuta, pacijent je podvrgnut lokalnoj anesteziji koja obezbeđuje bezbolnu operaciju. Nakon intervencije neophodno je da se pacijent pridržava svih savjeta dobijenih u stomatološkoj ordinaciji a, kako bi se izbjegle eventualne komplikacije.

Operacija korijena zuba

U slučaju da liječenje inficiranog zuba ne daje dobre rezultate, stomatolozi se nekada odlučuju za operaciju korijena zuba. Takva hirurška intervencija podrazumeva uklanjanje vrha korena i dijela okolne kosti. Sprovodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna.

Ugradnja dentalnih implantata

Zubni implanti predstavljaju najbolju i najdugotrajniju opciju za zamjenu izvađenih zuba. Oralni hirurzi mogu operisati kosti na dijelu vilice na kome je to potrebno, radi usađivanja implantata. Ako je neophodno, vrši se ugradnja vještačke kosti, modifikuje se meko tkivo oko implantata kako bi se omogućio što prirodniji izgled ugrađenih zuba.

Ugradnja vještačke kosti

Na mjestima u vilici gde su izvađeni zubi resorbuje se vilična kost, što izaziva niz negativnih posljedica. Osim problema estetske prirode, ovo za posljedicu ima i komplokovaniji proces ugradnje implanta, obzirom da resorbovana vilična kost često nema dovoljnu širinu i visinu. U tom slučaju obavezna je ugradnja vještačke vilične kosti, koja će biti temelj za ugradnju implanta.

Liječenje parodontopatije hirurškom terapijom

Jedno od najsloženijih hroničnih stomatoloških oboljenja jeste parodontopatija (paradentoza). Ona je praćena nizom neprijatnih simptoma, kao što su krvarenje iz desni prilikom pranja zuba i tup bol. Pacijent ima osećaj prisustva stranog tijela između zuba, zadah je jak i neprijatan.  Desni su natečene, crvene, reaguju na dodir bolom i krvarenjem. Na zubima su primjetni kamenac i meke naslage.

Kod paradentoze u ranom stadijumu pribjegava se ultrazvučnom skidanju kamenca i mekanih naslaga, vrši se kiretiranje parodontalnih džepova, koriste se rastvori za ispiranje, potrebno je pojačati oralnu higijenu. Sve ovo može da ima pozitivne ishode u liječenju parodontopatije.

Međutim, kod težih oblika paradentoze stomatolozi preporučuju hiruršku intervenciju, tačnije eliminaciju upalnog tkiva iz parodontalnih džepova hirurškim putem i ugradnju vještačke kosti. U nekim slučajevima ovakvi operativni zahvati su jedina mogućnost da se oboljeli zub sačuva.