033 24 66 66
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Alipasina 45b 71000 Sarajevo

MRI kičme

Pregled kičme je potrebno uraditi kod pacijenata kod kojih postoji bol u vratu, leđima, bol sa ili bez trnjenja u rukama i nogama, poremećaj u hodu i kontroli mokrenja i pražnjenja stolice.

MR kičme koristi se za otkrivanje degenerativnih, traumatskih i upalnih promjena kralješnice, promjena u intervertebralnim diskovima (protruzije, ekstruzije) te na kičmenoj moždini (upale, tumori).

MR-om se može obuhvatiti:

  • vratna kičma
  • torakalna (grudna) kičma
  • lumbo-sakralna (slabinskokrižna) kičma
INDIKACIJE

Magnetna rezonanca kičmenog stuba omogućava da utvrdimo kako izgledaju kičmeni stub i kičmeni kanal sa kičmenom moždinom i eventualni problemi u nekoj od ovih struktura, kao što su: poremećaji u razvoju, povrede, diskus hernija, zapaljenski procesi kičmene moždine i pršljenova, tumori ili druge bolesti koje zahvataju kostnu srž. Takođe, ova metoda pomaže hirurzima u preoperativnoj pripremi, kao na primer kod planiranja lečenja stenoze kičmenog kanala, ali i u postoperativnom periodu radi procene uspešnosti operacije ili nastanka eventualnih komplikacija, kao npr. infekcija ili ožiljnog tkiva.

Prednosti

  • MR je radiološka metoda oslikavanja koja za nastanak slike ne koristi ionizirajuće zračenje.
  • Dobar prikaz mekotkivnih struktura tijela (mišići, ligamenti, tetive, živci).
  • Bolje razlikovanje normalnog od patološki promijenjenog tkiva na MR snimkama nego snimkama drugim metodama radiološkog oslikavanja (rtg., CT, UZV).
  • sredstvo koje se koristi pri MR pretragama izaziva znatno manje alergijskih reakcija u odnosu na druga radiološka kontrastna sredstva (koja se koriste kod rtg. ili CT pretraga).
  • MR omogućuje vizualizaciju prijeloma kosti kada se ona još ne vidi na rtg. snimkama (posebice u slučaju prijeloma zamora), a vizualizira i koštano natučenje.
  • Zbog preciznog prikaza oštećenja mekih tkiva nezaobilazna je metoda u obradi sportskih ozljeda.
PRIPREMA ZA PREGLED
Pregled se vrši na aparatu SIEMENS SYMPHONY 1.5 T,

Obzirom da pri MR pregledu ulazite u magnetsko polje koje bi moglo privući metalne predmete sa vas i vaše odjeće i obuće, prije pregleda trebate sa sebe, iz vaših džepova i odjeće maknuti sve metalne predmete ili skinuti vlastitu odjeću i obuću, te odjenuti ogrtač i papuče kojeg ćete dobiti radiološkog osoblja. Osobe koje ne smiju na MR su pacijenti s ugrađenim pejsmejkerom (koji nisu kompatibilni s MR uređajem) ili predmetima od feromagnetnih materijala.Ako su potrebne dodatne upute dobit će te ih prilikom naručivanja. Traje 20 tak minuta, a tijekom pretrage bolesnik mora mirovati. Sistem je poluotvoren, sa tunelom dužine od 160 cm, tako da nema opasnosti od osećaja klaustrofobije, kao kod uređaja prethodnih generacija.

Postupak je bezbolan i neinvazivan te nema štetnih ionizirajućih zraka niti zračenja. Posebno kvalificirani inžinjer radiologije će Vas smjestiti i sve namjestiti za Vaš pregled. Tijekom MRI pregleda nalazite se unutar uređaja. Aparat stvara ponavljajuće zvukove, zbog čega ćete dobiti posebne slušalice za uši koje prigušuju zvukove kako bi se ugodnije osjećali. Važno je biti maksimalno miran tijekom cijelog pregleda jer se pri micanju stvaraju artefakti i slika neće biti prikladna za analizu. Inžinjer će postavit specijalizirane zavojnice oko područja tijela koje ćete snimati.