033 24 66 66
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Alipasina 45b 71000 Sarajevo

MRI fistulografija

MR fistulografija je pregled koji se koristi u proktološkoj obradi akutnih ili kroničnih bolova u perinealnoj regiji, područja oko čmara kao i akutnih ili kroničnih upalnih procesa s curenjem gnojnog sadržaja oko čmara, za detekciju perianalnih fistula, preciznu detekciju položaja i odnosa fistula sa okolnim strukturama. Pretraga omogućuje precizno planiranje kirurškog zahvata.
INDIKACIJE

MR fistulografiju trebate tijekom kirurške/proktološke obrade akutnih ili kroničnih bolova u perinealnoj regiji, područja oko čmara kao i evidentnih akutnih ili kroničnih upalnih procesa s curenjem gnojnog sadržaja oko čmara.

Neka od ovih stanja nose visoki rizik za zdravlje pacijenta, moguć razvoj opsežnih upalnih promjena sa sepsom i drugih upalnih stanja retroperitonealnih mekih tkiva koja mogu ugroziti život pacijenta te ih treba na vrijeme dijagnosticirati kako bi se provelo uspješno liječenje.

Kod pregleda se analiziraju meka tkiva perinealne regije, područje oko završnog debelog crijeva i čmara te strukture male zdjelice.

PRIPREMA ZA PREGLED
Pregled se vrši na aparatu SIEMENS SYMPHONY 1.5 T,

Obzirom da pri MR pregledu ulazite u magnetsko polje koje bi moglo privući metalne predmete sa vas i vaše odjeće i obuće, prije pregleda trebate sa sebe, iz vaših džepova i odjeće maknuti sve metalne predmete ili skinuti vlastitu odjeću i obuću, te odjenuti ogrtač i papuče kojeg ćete dobiti od radiološkog osoblja. Osobe koje ne smiju na MR su pacijenti s ugrađenim pejsmejkerom (koji nisu kompatibilni s MR uređajem) ili predmetima od feromagnetnih materijala.Ako su potrebne dodatne upute dobit će te ih prilikom naručivanja. Snimanje traje 20 tak minuta, a tijekom pretrage bolesnik mora mirovati. Sistem je poluotvoren, sa tunelom dužine od 160 cm, tako da nema opasnosti od osećaja klaustrofobije, kao kod uređaja prethodnih generacija.

Postupak je bezbolan i neinvazivan te nema štetnih ionizirajućih zraka niti zračenja. Posebno kvalificirani inžinjer radiologije će Vas smjestiti i sve namjestiti za Vaš pregled. Tijekom MRI pregleda nalazite se unutar uređaja. Aparat stvara ponavljajuće zvukove, zbog čega ćete dobiti posebne slušalice za uši koje prigušuju zvukove kako bi se ugodnije osjećali. Važno je biti maksimalno miran tijekom cijelog pregleda jer se pri micanju stvaraju artefakti i slika neće biti prikladna za analizu. Inžinjer će postavit specijalizirane zavojnice oko područja tijela koje ćete snimati.