033 24 66 66
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Alipasina 45b 71000 Sarajevo

MRA mozga

MR angiografija omogućava otkrivanje i dokazivanje različitih stanja i bolesti krvnih žila. MR angiografija uz pomoć magnetnog polja, radiofrekventnih valova i kompjuterske obrade podataka omogućava detaljnu sliku krvnih žila različitih dijelova tijela.
INDIKACIJE
  • ispitivanja krvnih žila određenih regija tijela: mozga, vrata, male zdjelice, nogu i stopala, ruku i šaka,
  • otkrivanja prisustva aterosklerotskih plakova u arterijama koji mogu suziti lumen krvne žile i time dovesti do neadekvatne opskrbe krvlju tog dijela tijela,
  • praćenja urođenih (kongenitalnih) abnormalnosti krvnih žila,
  • ispitivanja abnormalnosti krvnih žila, kao što su proširenja arterijskih krvnih žila (aneurizme),
  • ispitivanja postojanja komunikacije između arterijskih i venskih krvnih žila (arterio-venska malformacija).

Prednosti

Glavna prednost MR-angiografije je da se pri snimanju ne koristi ionizirajuće zračenje, također alergijske reakcije na kontrastna sredstva znatno rjeđa nego kod kontrasnih sredstava koja se koriste kod CT angiografije. S obzirom da su navedene neželjene posljedice iznimno rijetke, MR angiografija predstavlja sigurnu, brzu i za bolesnika prihvatljivu dijagnostičku metodu.

PRIPREMA ZA PREGLED
Pregled se vrši na aparatu SIEMENS SYMPHONY 1.5 T,

Obzirom da pri MR pregledu ulazite u magnetsko polje koje bi moglo privući metalne predmete sa vas i vaše odjeće i obuće, prije pregleda trebate sa sebe, iz vaših džepova i odjeće maknuti sve metalne predmete ili skinuti vlastitu odjeću i obuću, te odjenuti ogrtač i papuče kojeg ćete dobiti radiološkog osoblja. Osobe koje ne smiju na MR su pacijenti s ugrađenim pejsmejkerom (koji nisu kompatibilni s MR uređajem) ili predmetima od feromagnetnih materijala.Ako su potrebne dodatne upute dobit će te ih prilikom naručivanja. Traje 20 tak minuta, a tijekom pretrage bolesnik mora mirovati. Sistem je poluotvoren, sa tunelom dužine od 160 cm, tako da nema opasnosti od osećaja klaustrofobije, kao kod uređaja prethodnih generacija.

Postupak je bezbolan i neinvazivan te nema štetnih ionizirajućih zraka niti zračenja. Posebno kvalificirani inžinjer radiologije će Vas smjestiti i sve namjestiti za Vaš pregled. Tijekom MRI pregleda nalazite se unutar uređaja. Aparat stvara ponavljajuće zvukove, zbog čega ćete dobiti posebne slušalice za uši koje prigušuju zvukove kako bi se ugodnije osjećali. Važno je biti maksimalno miran tijekom cijelog pregleda jer se pri micanju stvaraju artefakti i slika neće biti prikladna za analizu. Inžinjer će postavit specijalizirane zavojnice oko područja tijela koje ćete snimati.