033 24 66 66
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Alipasina 45b 71000 Sarajevo

MAMOGRAFIJA

Mamografija

Mamografija je specijalni snimak dojke. Na mamografskom snimku je moguće vidjeti sasvim male tumore prije nego što oni postanu opipljivi ili se počnu ispoljavati putem nekih drugih simptoma. Dokazano je da mamografija bilježi promjene u dojci čak dvije godine ranije od običnoga kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. Mamografski pregled nije bolan. Koristi se niža doza zračenja i praktično je bezopasan. Prilikom pregleda se kompresijskom pločom vrši pritisak na dojku kako bi se dobila što kvalitetnija rendgenska snimka.Zbog svoje jednostavnosti, cijene i korisnosti mamografija je još uvijek zlatni standard u otkrivanju raka dojke.

Drage naše potencijalne klijentice, zadajte sebi ciljeve i započnite s malim promjenama. Svaki korak u cilju sprečavanja rizika razvoja i ranog otkrivanja raka dojke višestruko se isplati. Cilj svih preventivnih pregleda dojke je pronaći tumor u najranijoj fazi razvoja, kada je njegovo izlječenje gotovo 100%.

U našoj poliklinici možete uraditi ultrazvuk dojki, mamografiju i MRI dojki.

Naša poliklinika  posjeduje najsavremeniji ultrazvuk za dojku , mamograf i MRI aparat.

Mamografski pregled život znači!

 • Prvi pregled dojki (tvz. bazična mamografija) svaka žena treba napraviti između 38 i 40 godina života.
 • Rizik za nastanak raka dojke je mali kod žena mlađih od 40 godina. Nema dovoljno pokazatelja za preporuku rutinskog mamigrafskog snimanja žena u toj skupini.
 • Preporuka je da žene u dobi između 40 i 49 godina obave mamografiju jednom godišnje ili jednom u dvije godine.
 • Žene između 50 i 69 godina života trebaju napraviti mamografiju jednom godišnje.
 • Za ovaj pregled trebali biste odvojiti ukupno 20-30 minuta. Sam rendgenski pregled traje svega nekoliko minuta.
 • Prije pregleda žena se obavezno mora oprati. Koža ne smije biti namazana bilo kakvim kremama, uljima ili puderima.
 • Kod mamografskog pregleda treba se skinuti do struka.

Kako bi se dobila kvalitetna rendgenska slika, svaka dojka se položi na ploču za snimanje i pritisnu, te se napravi rengenski snimak jedne i druge dojke. Pregled je bezbolan.

 • Rano otkrivanje: Uz pomoć mamografije, moguće je otkriti sasvim male tumore, koji najčešće nisu metastazirali, što poboljšava šanse liječenja kao i šansu da oboljela osoba preživi.
 • Jednostavne terapijske metode: rano otkrivanje tumora omogućava oboljelima da se podvrgnu lakšim oblicima terapije (npr. pri operaciji tumora ne mora se u potpunosti odstraniti dojka).
 • Bolji kvalitet života: Pravovremenootkrivanje bolesti i njegovo liječenje smanjuje posljedice koje nastaju za vrijeme bolesti ili one koje se kasnije jave. Samim time raste i kavlitet života.
 • Smanjenje smrtnosti kod oboljelih od raka dojke

Nije dovoljno samo učiniti mamografiju, nego valja učiniti kvalitetnu mamografiju. Zato u Poliklinici Medical Sarajevo osobito pazimo na sklad između stručnog tima koji sudjeluje u mamografskom snimanju i kvalitete uređaja i opreme na kojem se snimanje obavlja uz vrsne stručnjake i savremeni uređaj.