033 24 66 66
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Alipasina 45b 71000 Sarajevo
ORTODONCIJA

Fiksni aparatić za zube

Ispravljanje nepravilnih zubi provodi se gotovo isključivo fiksnim ortodontskim napravama. Fiksni ortodontski aparatići omogućuju precizniji pomak zuba te bolji rezultat u odnosu na druge metode. Fiksni aparati se sastoje od bravica na svakom zubu, žice koja ih povezuje te drugih žičanih ili gumenih elemenata.

Bravice mogu biti metalne, plastične, keramičke ili kombinacija tih materijala. Aparatići za zube se koriste kao terapija u ispravljanju nepravilnih zubi, nepravilnosti okolnih struktura te vilica.

Prvi odlazak ortodontu se preporučuje između 6. i 7. godine života. Idealna dob za nošenje aparatića je između 9 i 14 godina. Dobnog ograničenja za nošenje aparatića nema. Terapija kod djece je kraća nego terapija u odraslih osoba.

Nošenje aparatića kod odraslih se osoba preporučuje kada dođe do gubitka stražnjih zuba. Zbog gubitka stražnjih zuba može doći do poremećaja statike u usnoj šupljini.

Fiksne ortodontske naprave se mogu podijeliti na:
  • Ligirajuće: žica se retinira u bravicama, žičanim ligurama ili gumicama u željenoj boji.
  • Samoligirajuće: unaprijeđene, žica se retinira u bravicama uz pomoć pasivnih ili aktivnih klipova u nekoliko različitih sistema koji osiguravaju manje trenje, preporučuju se odraslim pacijentima, biološki pomak zubi je brži, higijena jednostavnija.
  • Metalne bravice: dobra higijena i preciznost pomicanja.
  • Kompozitne bravice: iznimno se lako troše, pigmentiraju, preporučuje ih se za korištenje kraćih terapija i ispravljanje manjih nepravilnosti.
  • Safirne bravice: pružaju odličnu estetiku.