033 24 66 66
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Alipasina 45b 71000 Sarajevo
ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Estetski ispuni - plombe

Estetski ispuni u narodu poznati kao bijela plomba su idealno rješenje ako želite postići potpuno prirodni izgleda zubi nakon oštećenja.

Upotrebljavaju se u slučajevima kada nije potrebna velika obnova zubnog tkiva, a izrađuju se u ordinaciji tokom jednog posjeta.

Estetski ispuni, obnavljaju i oponašaju u potpunosti prirodan izgled zuba.

Osim što nadoknađuju gubitak tvrdih zubnih tkiva, bijele plombe mogu se upotrebljavati u estetske svrhe za promjenu veličine, boje i oblika zubi. Posebno su korisne pri zatvaranju praznina među zubima (dijastemama), popravljanju frakturiranih zubi i davanju ujednačenijeg i ravnijeg izgleda zubnog niza.

Prednosti estetskih ispuna su:

  • Odgovaraju prirodnoj boji i izgledu zubi
  • Mikromehanički se povezuju sa zubnom strukturom
  • Mogu se koristiti na svim površinama zubi bez utjecaja na estetiku
  • Mogu se popraviti ako se oštete
  • Eventualna osjetljivost zubi je minimalna i kratka

Bijeli ispuni se mikromehanički vežu sa zubima.

Postavljanje bijelih ispuna ne zahtijeva uvijek anesteziranje područja koje se popravlja. Anestezija područja često je potrebna ako se radi o caries media a osobito caries profunda, a gotovo da nije potrebna ukoliko se radi o caries superficialis.

Kad se kariozna lezija ukloni, zub se jetka kiselinom koja otvara pore na caklini i dentinu.

Potom se nanosi sredstvo za povezivanje koje se stvrdnjava (bond). Stvrdnjavanjem se sredstvo za povezivanje priprema za vezivanje s materijalom za izradu ispuna. Nakon oblikovanja ispuna tako da odgovara prirodnom obliku vašeg zuba, isti se očvršćuje pomoću polimerizujuće lampe. Kad se ispun stvrdne, provjerava se zagriz nakon čega slijedi završno poliranje ispuna.

Što se tiče izbora najboljeg materijala za vas i vaše zube, ključno je savjetovanje sa stomatologom.

Estetika, cijena i dugotrajnost materijala za zubne ispune variraju od situacije do situacije.

Kod preporuke za određeni materijal za ispun, stomatolog uzima u obzir trenutno stanje vaših zubi, količinu tkiva koju je potrebno nadoknaditi, mjesto na kojem se zub nalazi te sile (žvakanje) koje djeluju na zub prilikom funkcije.