033 24 66 66
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Alipasina 45b 71000 Sarajevo
OPŠTA STOMATOLOGIJA

Zubni kamenac

Zubni kamenac je tvrda naslaga najčešće lokalizirana na donjim prednjim zubima. Nastaje iz plaka koji se na zubima formira već nakon pola sata od njihovog pranja. Taj plak naseljavaju bakterije koje su prisutne u ustima i nakon 7. dana plak otvrdne i nastane kamenac. Za stvaranje kamenca može biti odgovorna hrana koju jedemo i nepodobne navike koje narušavaju estetiku zuba.
UKLANJANJE ZUBNOG KAMENCA

Kada se stvori, zubni kamenac više ne može nestati. Može se ukloniti samo ultrazvučnim aparatom u ordinaciji našeg doktora dentalne medicine. Ukoliko postoji vidljiva parodontalna bolest onda će naš doktor učiniti kiretažu ( struganje i poliranje korjenova) i uključiti vas u recall terapiju.

Zubni kamenac prvenstveno nastaje kod pacijenata koji imaju nikakvu ili lošu oralnu higijenu . Međutim on nastaje i kod pacijenata sa dobrom oralnom higijenom i tada uzrok možemo potražiti u slini (prilikom konzumiranja hrane sa visokom koncentracijom kalcija,fosfora i drugih minerala), ortodontskim anomalijama ( zbijeni zubi pa nije moguće dobro očistiti to područje), genetskoj predispoziciji za razvoj parodontne bolesti, lošim ispunima na zubima ( ispuni koji odstoje pa nije moguće čišćenje, a i sjede na zubnom mesu) i u lošim protetskim radovima gdje je također onemogućeno adekvatno čišćenje međuzubnog prostora.

Nažalost stvaranje zubnog kamenca nije moguće spriječiti, ali dobrom oralnom higijenom i redovnim pregledima kod doktora dentalne medicine, te pravovremenim odstranjivanjem zubnog kamenca možemo ga držati pod kontrolom i utjecati na brzinu njegova nastajanja. Na taj način spriječiti ćemo nastajanje parodontalne bolesti i zadržati zube duže u ustima.

OPŠTA STOMATOLOGIJA

Pjeskarenje zubi

Pjeskarenje zubi je metoda profesionalnog čišćenja površinskih zubnih naslaga (plaka i pigmentacija) visokotlačnim mlazom vode i praha. Prah se sastoji od sitnih čestica kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata dostupnog u nekoliko različitih okusa.

Pjeskarenje zubi se odnosi na uklanjanje žutih i tamnih mrlja na zubima nastalih uslijed učestalog konzumiranja cigareta, kafe, čajeva i drugih tamno objenih pića, koji dugoročno ostavljaju mrlje na zubima, a samim time i tamne boju zuba.

Pjeskarenje zubi se obavlja zajedno sa postupkom čišćenja zubnog kamenca, koji se također skuplja na području zubi pacijenta i potrebno ga je čistiti kod doktora dentalne medicine, redovitim pregledima i posjetima, barem dva puta godišnje. Pjeskarenje zubi traje 15-ak minuta, neinvazivan je, siguran i potpuno bezbolan postupak.

Pjeskarenju zuba prethodi čišćenje tvrdih zubnih naslaga (kamenca). Profesionalno čišćenje zubi ostavlja glatke i sjajne površine koje su manje sklone ponovnom nakupljanju zubnih naslaga. S obzirom na to da je potpuno sigurno i ne oštećuje površine zuba. Može se ponavljati više puta godišnje ovisno o individualnoj sklonosti nakupljanju zubnog kamenca i pigmentacija (mi preporučamo raditi ovaj postupak 2-3x godišnje).  Pjeskarenje zubi je i dio pripreme koja prethodi procesu za izbjeljivanje zubi.